Kwekers op bezoek bij Floriade Almere 2022

Vrijdag 5 oktober werden bijna 30 laanboomkwekers op de Floriade uitgenodigd, omdat zij afgelopen voorjaar de eerste 720 bomen voor de Floriade Almere 2022 beschikbaar hebben gesteld en geleverd. Van deze bomen is het grootste deel al op het terrein geplant en een deel dat nog niet te plaatsen is, zijn tijdelijk op een locatie vlakbij het terrein geplaatst. Bij het beschikbaar komen van het terrein zullen deze bomen geplant worden in het alfabetische kavel.

Deze enthousiaste kwekers leveren een bijdrage aan deze Groene Stad met de donatie van 720 bomen. Het Groene Stad Arboretum van 8 hectare groot zal het groene hart vormen van de expo in 2022 én van de stadswijk die daarna op het Floriadeterrein verrijst. Het arboretum wordt een levende plantencatalogus, waar je doorheen kunt dwalen langs een verzameling bomen en planten die gesorteerd staan op botanische naam, beginnend van A tot en met Z. De bomen zijn de eerste beplantingslaag, bestaande uit totaal 12 beplantingslagen.

Directeur Remko Schnieders heette iedereen welkom, waarna Landschapsarchitect Niek Roozen een presentatie gaf over de opbouw en de ontwikkelingen van de Floriade. De Floriade sprak de dank en waardering uit voor de kwekers die deze bomen gratis aangeboden hebben. Tevens werd de bijzonder goede kwaliteit van de bomen genoemd. Als dank werd door Remko Schnieders en Gerrit Peeters (LTO cultuurgroepen) een blijvend bord onthult, met daarop de bedrijfsnamen en logo’s van de kwekers die de eerste bomen beschikbaar hebben gesteld. De bomen krijgen allemaal vaste GPS coördinaten, waardoor de kweker ook tijdens de expo in 2022 deze bomen kan bezoeken en laten zien. Na de onthulling van het bord, werd een rondgang over het terrein gegeven.

De ontwikkeling van het Floriadeterrein gaat gestaag verder. De komende periode staat in het teken van resterende 700 Laan- Bos- en Parkbomen als onderdeel van de eerste beplantingslaag van het Groene Stad Arboretum. Via LTO Nederland zijn de contacten gelegd met de andere cultuurgroepen om de volgende 11 beplantingslagen te realiseren samen met de sector. Zodat ook zij zich kunnen presenteren op deze wereldtuinbouwtentoonstelling,

Fotograaf: Monavid - Mona Alikhah

1000 Resterende tekens